Un plan al Ministerului Culturii Greciei de a oferi tururi private ale Acropolei, la un preț exorbitant de 5.000 de euro, a stârnit furia arheologilor, ghizilor turistici și a publicului larg.
Principalul argument împotriva schemei este caracterul elitist al acesteia. Doar cei bogați își vor putea permite să experimenteze Acropole în afara orelor de vârf și fără mulțimi, în timp ce cei cu venituri mai mici vor fi excluși, relatează The Guardian.
Acropole este un simbol al democrației ateniene, unde cetățenii se bucurau de egalitate în fața legii. Oferirea accesului exclusiv celor bogați este văzută ca o încălcare a acestui principiu fundamental.
Ghizii turistici critică programul din cauza orelor de deschidere limitate, care ar putea crea probleme turiștilor care vin cu vasele de croazieră și au programe strânse.
Totodată, unii critică guvernul pentru că vede cultura ca pe un „produs” și caută să profite la maxim de Acropole, ignorând valoarea sa culturală și istorică.
Ministerul susține că tururile private vor genera venituri semnificative (până la 40.000 de euro pe zi) care vor fi reinvestite în proiecte culturale lipsite de finanțare.
Schema este prezentată ca un program pilot, deschis la modificări în funcție de feedback-ul primit.
Acropola este de departe cea mai mare atracție a Greciei, atrăgând peste 22.000 de vizitatori pe zi vara trecută, forțând autoritățile să introducă controale dure.